top of page

over mij

Portret Brian.jpg

Foto: Jos Kuklewski

Ik ben Brian (hij/hem), 29 jaar en ik ben in 2022 afgestudeerd van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als Docent Theater en Theatermaker.

Voordat ik aan de HKU begon ben ik in 2016 afgestudeerd als acteur aan de mbo

theateropleiding in Arnhem. In mijn jaren op de HKU heb ik me verdiept in het 

docent en maker zijn, maar ben ik ook het spelen altijd blijven doen. 

DOCENT

Als docent ben ik breed georiënteerd, ik heb met veel verschillende doelgroepen gewerkt. Van kleuters tot mbo studenten en van leerlingen uit groep 8 tot volwassenen.

Als docent neem ik mijn vak en dus mijn lessen en mijn deelnemers altijd erg serieus. Ik zoek samen met mijn deelnemers naar een bepaalde mate van ambitie. Wat wil jij bereiken binnen deze les. Soms concreet, soms in een onderlaag, maar altijd aanwezig. 

In elke les die ik geef is het zelf maken iets wat altijd terug komt. Met welke doelgroep ook. Ik denk dat je veel leert door zelf te doen en te maken. Het wakkert een bepaalde mate van creativiteit aan die je, welke richting je ook opgaat, altijd iets brengt. Je leert verbanden te leggen, in de verbeelding te denken en je leert keuzes maken. Ik vind het belangrijk dat deelnemers zich eigenaar voelen van een les, dat ze het gevoel hebben zelf iets te hebben bijgedragen aan de les en daarbij ook aan hun eigen ontwikkeling. 

MAKER

Als maker zoek ik in mijn voorstellingen altijd naar de perfecte balans tussen humor en drama. Niets is mooier dan het ene moment ontroerd te zijn en het volgende moment ontzettend hard te lachen. Ik ben daarnaast een niet al te brave theatermaker. Ik kleur graag buiten de lijntjes. Het mag soms schuren of een beetje pijn doen. Dat kan zowel in thematiek als taalgebruik of beeld zitten. 

 

Aan mijn spelers vraag ik altijd opzoek te gaan naar een noodzaak voor het personage dat ze spelen. Wat wil je personage? Waarom wil je personage dat? En hoever gaat je personage om dat doel te bereiken? En ik zoek samen met ze naar een bepaalde mate van waarachtigheid. Ik wil dat ze hun personage met volle overgave spelen, zonder enige kritiek. Alleen dan gelooft het publiek wat je staat te spelen en kun je zo groot of zo klein spelen als nodig is. 

Ik vind het als theatermaker fijn om me niet vast te leggen op één bepaald genre of thema. Ik probeer mezelf met elk proces altijd uit te dagen en te vernieuwen. Ik wil niet altijd hetzelfde maken, ik heb juist voor dit vak gekozen zodat ik altijd kan blijven leren en niet in herhaling hoef te vallen. 

ACTEUR

Als acteur vind ik het heerlijk om vol in mijn personage te duiken. Om opzoek te gaan naar diens drijfveren en erachter te komen waarom het personage handelt zoals die handelt. Ik vind het interessant om verhoudingen met andere personages uit te werken en te kijken wat er los van de tekst kan ontstaan tussen die personages in bijvoorbeeld stil spel. 

Ik speel graag en vaak komische rollen. De timing die daarbij komt kijken vind ik fijn om uit te pluizen. Dat is een moeilijk, maar heel erg interessant proces. En als dat uiteindelijk gelukt is dan is dat komische een heel dankbare rol. Er is niets fijners dan een grap zo plaatsen dat ie precies goed valt bij het publiek. 

Toch wil ik me als acteur niet vastbijten in enkel komische rollen. Net zoals in alle andere facetten van dit vak vind ik de afwisseling nou juist zo leuk.

bottom of page